PODPROGRAM 2019 – efekty
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Brzozowie z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT),
- mięsne (szynka drobiowa, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 500 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 14,69 ton żywności;
- 500 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2019 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Edukacji finansowej: zasady racjonalnego gospodarowania budżetem domowym,
- Żywieniowo – dietetycznych: zasady racjonalnych zakupów, przetwarzania i właściwego przechowywania żywności, zdrowego odżywiania,
- Niemarnowania żywności