Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – efekty

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Brzozowie z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT),
  • mięsne (szynka drobiowa, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 500 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 14,69 ton żywności;
  • 500 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Edukacji finansowej: zasady racjonalnego gospodarowania budżetem domowym,
  • Żywieniowo – dietetycznych: zasady racjonalnych zakupów, przetwarzania i właściwego przechowywania żywności, zdrowego odżywiania,
  • Niemarnowania żywności